Moździerz drewniany
Lubisz wyrazisty smak domowych potraw? Znasz smak świeżo mielonego pieprzu i doceniasz naturalne połączenia? Postaw na sprawdzone rozwiązania, wypróbuj nasze moździerze i ciesz się niepowtarzalnymi nutami smakowymi we własnym domu!
Co to jest moździerz kuchenny?
Moździerz kuchenny to ręczne narzędzie, służące do mielenia i rozcierania różnego rodzaju przypraw, składników spożywczych i ziół. Ten praktyczny element wyposażenia możesz wykorzystać w celu uzyskania świeżych, naturalnych i wyraziście aromatycznych mieszanek, które przełożą się na podbicie smaków Twoich potraw i zaskoczenie bliskich.
Do czego wykorzystasz moździerz?
Nasz moździerz kuchenny z powodzeniem wykorzystasz do takich celów jak:
- mielenie przypraw
- mielenie ziół
- mielenie nasion i orzechów
- rozcieranie czosnku
- przygotowywanie rozmaitych sosów i past (np. pesto, guacamole lub sosu czosnkowego)
Moździerz kuchenny to praktyczne narzędzie, z którego pomocą uzyskasz świeże i naturalne aromaty, co bezpośrednio przełoży się na smak Twoich posiłków. Nasze produkty pozyskiwane są wyłącznie ze sprawdzonych źródeł i spełniają wszystkie europejskie normy bezpieczeństwa.
Jak zrobić pesto z pomocą moździerza kuchennego?
- Przygotuj składniki: świeża bazylia, ½ szklanki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki parmezanu, ½ szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
- Upiecz orzeszki piniowe na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.
- W moździerzu lub blenderze zblenduj bazylię, czosnek i orzeszki piniowe, aż powstanie gładka masa.
- Dodaj ser parmezan i miel jeszcze przez kilka sekund.
- Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, rozcierając cały czas, aż pesto uzyska odpowiednią konsystencję.
- Dopraw pesto solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe pesto przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Gotuj tak, jak lubisz i postaw na wyrazisty smak z moździerzem kuchennym!